Εθισμός Στο Κάπνισμα;

Έχω περάσει από διάφορα στάδια σαν άνθρωπος όσον αφορά το κάπνισμα. Από φανατικός αντικαπνιστής κατέληξα να καπνίζω 40 τσιγάρα την ημέρα. Πάντα έψαχνα αποτελεσματικούς τρόπους προκειμένου να μπορέσω να διακόψω αυτήν την εθιστική συνήθεια. Για πολλά χρόνια προσπαθούσα με διάφορες μεθόδους κυρίως υποκατάστατα να πετύχω αυτόν τον στόχο μου.

Θυμάμαι αμέτρητες περιστάσεις που αυτή η συνήθεια με έκανε να μην ζω πραγματικά ελεύθερος, πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε στην υγεία μου. Το κάπνισμα είναι ένας από τους δυσκολότερους εθισμούς να ξεπεράσει κανείς. Πώς εθίζεται κανείς στο κάπνισμα όμως;

Ο εθισμός στο κάπνισμα έχει δύο πτυχές την συνήθεια καθώς και τον εθισμό στην Νικοτίνη. Όταν καπνίζουμε συνεχόμενα ο οργανισμός μας συνηθίζει στα νέα επίπεδα νικοτίνης καθώς και τις παρενέργειες που συνήθως μπορεί να παρατηρήσει κανείς όταν ξεκινάει το κάπνισμα. Με αυτόν τον τρόπο βιώνουμε μόνο τις ευχάριστες πτυχές του καπνίσματος. Εκτός αυτού η Νικοτίνη σαν ουσία διατηρεί παρόμοιο σχήμα με έναν νευροδιαβιβαστή την ακετυλχολίνη. Οι νευροδιαβιβαστές ουσιαστικά διαβιβάζουν/μεταφέρουν πληροφορίες στο σώμα μας. Έχοντας παρόμοιο σχήμα λοιπόν σημαίνει ότι μπορεί να χωρέσει και να περάσει στους αντίστοιχους υποδοχείς της ακετυλχολίνης που υπάρχουν στα νεύρα μας. Σαν συνέπεια αυτού του γεγονότος οι συγκεκριμένοι υποδοχείς ενεργοποιούνται και από τις δύο προαναφερθέντες ουσίες. Έτσι ξεγελάμε τον εγκέφαλό μας ο οποίος νομίζει ότι υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα ακετυλχολίνης στον οργανισμό και σαν αντίδραση μετριάζει την παραγωγη ακετυλχολίνης. Έτσι ο εγκέφαλος ‘μαθαίνει’ να χρειάζεται νικοτίνη για την φυσιολογική λειτουργία του.

Όταν εδραιώνεται η συνήθεια του καπνίσματος ξεκινάμε να συσχετίζουμε την συγκεκριμένη συμπεριφορά (κάπνισμα) με διάφορες καθημερινές δραστηριότητες. Έτσι δημιουργούμε εναύσματα τα οποία όποτα τα συναντάμε μας οδηγούν στην πλέον αυτόματη συμπεριφορά το κάπνισμα. Για παράδειγμα σκεφτείτε όταν πίνουμε καφέ ή ποτό πόσο κόσμο έχετε ακούσει ή έχετε βιώσει εσείς οι ίδιοι, να αναφέρουν ότι αν δεν κάνουν ένα τσιγάρο μαζί με τον καφέ τους δεν μπορούν να ξυπνήσουν ή αντίστοιχα ότι δεν μπορούν να μην καπνίσουν καθώς πίνουν κάποιο αλκολούχο ποτό. Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργείται και ο ψυχολογίκος εθισμός στο τσιγάρο μέσω αυτών των αυτόματων φαινομένων που δημιουργούνται.

Έτσι προκειμένου κάποιος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτήν την συνήθεια χρειάζεται μια παρέμβαση πρακτική που να δυσκολεύει πάρα πολύ την πρόσβαση του ανθρώπου που θέλει να διακόψει σε τσιγάρα. Επιπλέον χρειάζεται μια παρέμβαση σε Γνωσιακό επίπεδο όπου ο θεραπευόμενος μαθαίνει να διαχειρίζεται τις σκέψεις του και τέλος παρέμβαση σε Συμπεριφορικό και Συναισθηματικό επίπεδο.

Ακούγεται δύσκολο αλλά είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζετε πάντα με την σωστή καθοδήγηση και εκπαίδευση. Εγώ όταν το κατάφερα απολαμβάνω μια ελεύθερη ζωή.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: