Πώς Υποστηρίζουμε Τη Θετική Απεξάρτηση Από Τον Τζόγο!

Προερχόμενος από μια οικογένεια, που είχε πληγεί από τον εθισμό στον τζόγο, σαν επαγγελματίας αποφάσισα να εξειδικευτώ σε αυτό το κομμάτι. Στόχος μου είναι να βοηθήσω όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ, να αφήσουν πίσω τους αυτήν τη συνήθεια μαθαίνοντας από αυτήν την εμπειρία και δημιουργώντας μια καλύτερη ζωή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο κατά τη διάρκεια των Διδακτορικών μου σπουδών επέλεξα να εργαστώ εθελοντικά σαν ψυχοθεραπευτής στην Εθνική Κλινική Απεξάρτησης Τζόγου (National Problem Gambling Clinic) του Λονδίνου.

Χτίζοντας πάνω σε αυτήν την εμπειρία, το πρώτο στάδιο για μια αποτελεσματική παρέμβαση κατά του τζόγου είναι να βρούμε την αιτία και τη λειτουργία, που έχουν τα τυχερά παιχνίδια στη ζωή του ανθρώπου. Μπορεί αυτό να σας ξενίζει, αλλά για πολύ κόσμο, ο τζόγος εξυπηρετεί κάποιον σκοπό ακόμα και αν είναι μια αμιγώς ανθυγιεινή συνήθεια, όταν φτάνει στα επίπεδα του εθισμού. Αυτό λοιπόν είναι το πιο σημαντικό στάδιο για μια αποτελεσματική θεραπεία. Σε αυτό το σημείο αναπτύσσονται παράλληλα κίνητρα για να ξεκινήσει ο ασθενής το ταξίδι της απεξάρτησης.

Το επόμενο στάδιο είναι να χτίσουμε άλλες πιο θετικές συνήθειες, που θα έρθουν να αντικαταστήσουν τη λειτουργία του τζόγου στη ζωή του θεραπευομένου. Επιπλέον επενδύουμε στην Ψυχοεκπαίδευση, η οποία «θωρακίζει» περαιτέρω τον ασθενή, μειώνοντας την ανάγκη για ενασχόληση με τον τζόγο και βοηθώντας τον στην καλύτερη διαχείριση της απεξάρτησης. Εκεί σε μορφή μαθήματος γίνεται συζήτηση θεμάτων, που αφορούν στη διαχείριση σκέψεων, την ψυχοβιολογία του εθισμού και πραγματοποιούνται ασκήσεις χαλάρωσης και αποτελεσματικής διαχείρισης των συναισθημάτων. Σε αυτό το σημείο παρέχουμε Ψυχοεκπαίδευση και στην οικογένεια του θεραπευομένου καθώς και σε άλλους κοντινούς του ανθρώπους, εφόσον αυτό είναι επιθυμητό. Πολλές φορές μας προσεγγίζουν οι ίδιοι οι συγγενείς για υποστήριξη πριν ξεκινήσουμε να παρέχουμε φροντίδα στον ασθενή. Η θετική εμπλοκή της οικογένειας αποτελεί μια πολύ σημαντική βοήθεια στην αποτελεσματική φροντίδα του ασθενούς.

Στο τελευταίο στάδιο, χρησιμοποιώντας το θετικό coaching, προσπαθούμε να χτίσουμε μια νέα ζωή συνεργατικά με τον θεραπευόμενο, η οποία θα τον/την κρατήσει μια για πάντα μακριά από τα τυχερά παιχνίδια. Εκεί ενεργοποιούμε τους πόρους, που ήδη διαθέτει ο κάθε ασθενής για αυτοβοήθεια, ενισχύουμε τα δυνατά του χαρακτηριστικά και δημιουργούμε νέες θετικές συνήθειες. Με αυτόν τον τρόπο έχει παρατηρηθεί πώς είναι αρκετά δύσκολο για τον ασθενή να επιστρέψει στην παλιά κατάσταση. Ταυτόχρονα επιτυγχάνουμε ο ασθενής να είναι ενδυναμωμένος, ώστε να μπορεί να δράσει ο ίδιος σαν θεραπευτής του εαυτού του.

Σε όλη την παρέμβαση χρησιμοποιούνται επιστημονικά εμπεριστατωμένες μέθοδοι της Θετικής Ψυχολογίας αλλά και της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: